De ziekte van Cushing bij de hond betreft een aandoening waarbij de bijnieren teveel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die zeer vaak bij de hond voorkomt, met name kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren.
De bijnieren maken o.a. cortisol aan. Deze productie wordt gereguleerd via de hypofyse (in de hersenen).

De hypofyse maakt het bijnierstimulerend hormoon aan ofwel ACTH. Wordt er veel van dit hormoon aangemaakt dan zal de bijnier veel cortisol aanmaken en andersom.

 

Een baarmoederontsteking, de medische term is een pyometra, is een geregeld voorkomend probleem bij de hond. Een baarmoederontsteking treedt alleen op bij ongesteriliseerde teven. Dit komt omdat de oorzaak hormonaal is.

Bij een baarmoederontsteking is de baarmoeder ontstoken en vult zich met pus.

 

Symptomen

 

  • Sloomheid.
  • Veel drinken en plassen.
  • Niet meer eten.
  • Een dikkere buik.
  • Pusuitvloeing uit de vulva (bij een open baarmoederontsteking)

 

Sterilisatie/castratie is één van de meest uitgevoerde operaties bij de hond. De reden is vaak geboortebeperking (geen loopsheden meer), maar er zijn ook veel medische voordelen aan deze operaties verbonden.

Denk aan : je Paspoort, vaccinaties, middelen tegen parasieten, EHBO zakje, middelen tegen diarree / overgeven 

hier volgt een check-list voor op reis

Uw dier laten inslapen

Dit is een moeilijke beslissing voor iedereen die met het dier betrokken is, maar toch komt ooit de dag dat je lieveling geen dierwaardig bestaan meer leidt en te veel afziet en/of te veel problemen heeft. Hoe gebeurt euthanasie in de praktijk of thuis? Wat gebeurt er met mijn dier nadat deze ingeslapen is?  lees meer